صفحه 1:
0- كلبول هاى سفيد:
a dO IES eee CET NIP WEEN
گلبول سفید وجود دارد که 000 تا 00 96 نها
آنها 9۵ OD BAO و نفوسیت هستند و 1“
200 iy
0 الل ae
thy 6.1.6.8
صفحه 2:
ه. میزان 1966 ۰۱۳۵ و ۱
SS Corben
۵ میزان 40 1690 میلی گرم در صد
00
صفحه 3:
* مهم ترین نقش ایمنی بخش کلستروم ناشی
از «9»100)است اين ایمنوگلوبولین در
مجاورت آنزیم های گوارشی تخریب نمی
شود و از آنجا که مخاط های نوزاد در
هفته های اول زندگی قادر به ترشح
0 نيست وجود اين ایمنوگلوبولین
در شیر مادر و انتقال آن به نوزاد و برای
سلامت مخاط های دستگاه گوارش نوزاد و
صفحه 4:
» برای حفاظت در مقابل میکر sla ay
مختلف از جمله bok
= SS gash استافیوکوک - OSS oi ha
. آزوتاوپروس وویروس پولیو با اهمیت است
ار در ۵ هفته اول تولد در روده
5 “inthe تولي شن ماد
رود pee ink
صفحه 5:
2 بز وز 0
يى آنزيم شناخته شده ضد ميكروب
است و ميزان آن در شير مادر تا
بطوراختصاصى روى ميكروب ها
اس سالمونلا و شیگلا و بسیا..
از ویروس ها موثر است .
صفحه 6:
میزان آن در طول شیردهی
افزایش می یابد و حداکثر آن
حوالی © ماهگی است - عمل
آن تجزبه و تخریب جدار سلولی
باکتری است .
ترا
Se
صفحه 7:
: لاکتوفروین ie
یک گبگوبرون Skee
ع د“دارد
۹
صفحه 8:
۰ اگر لاکتوفرین با آهن اشباع شود از میزان ایمنی بخش آن
كاسته ميشود به همين دليل در صورتى كه نياز به آهن
نباشد نباید در شیر مادر خوار تجویز شود .
صفحه 9:
foe aes 4. ۳
یک پلی ساکارید محتوی ازت,ایبث دارای خواص
زير مى باشد.
دهآمی شود و تولید
ده را کاهش می دهد
فعالیت فاکتور بیفیدوس می شود.
صفحه 10:
الرؤى ٠ ۳
ا ی
.مى كنند شيوع آلرزى. kt te
كاو بيشتراست وأدر .حدودٍ م9027
|
داشته باشد شيوع بيشتز ر.است. ۳۹
صفحه 11:
نا ۳
رت
زان تاد الرزى زا با
قوجه به مقدا زياد حُورّده شده باز هم آلرذ. رمى
ار ©
۳
صفحه 12:
3
لك ع eR ون
۰ دریکلستر شیر مادر عوامل ایمنی پخش زیادی
وود دارد 45 با پیشرفت تکنولوژی پیوسته به
s) ل ۱9
آنتی بادی ها ی اختصاصی بر علیه :
- کوکساکی اکو .+ پولیو - انواع استافیلوکوک -
Or سالقونلا- کلستریدیوم,پنتانی al ae
پنوموکوک - و سپس (4 شیر مادر مشخص
۱ تس 5
بك
صفحه 13:
3 ۹ 2 Bean اثت ay
9 yes.
مورد 6.0).)به اثبات
رسیده است .
صفحه 14:
» با غلظتی برابر سرم در آغوز وجود دارد
ولی بتدریج کاهش يافته بطوریکه در شیر
رسيده به میزان 906 تا 9000 ميزان
سرمى مى رسد ايمنوكلبولين هاى موجود
در شير مادر فعال كتنتة AOD .
صفحه 15:
نقش درمانى شير مادر 57
طولانى احتمالا” مربوط به اين فاكتور است .
صفحه 16:
0 آنا
ال ار ی
ی دا
تا Or
را جدّك کرده آن را از دسترس میکروب ها
eres
۳۹ 9 لا
صفحه 17:
جنبه های تغذیه ای شیر مادر:
6- اگر منابع غذایی زمانی بتوانند دقیقا"
محصولی مشابه شیر مادر به دنیا عرضه کنند
چنین پیشرفتی قابل مقایسه با کشف آنتی
تیک ها خواهد بود. تج
بیوتیک ak ae
- شیر مادر همه مواد مغذی مورد نیاز
شیرخوار را با نسبت های صحیح همراه با
مواد ايمنى بخش در اختیار او قرار می دهد .
صفحه 18:
© شیر خشک ها معمولا" از شبر گاو
تهیه می شوند و اختلافات بیوشیمیایی و
ایمونولوژیک آنها با شیر مادربحدی ,
است که علیرغم کوشش های انجام i
و با وجود تکنولوژی پیشرفته صنای:
غذائی شیر مادر همچنان . بی...
همتا و بدون جانشین باقی مانده است ...:
صفحه 19:
-P از آنجا که شیر هر پستانداری مناسبترین غذا
برای شیرخوار همان پستاندار است چگونه می
توانیم شیر گاو را به عنوان غذای مناسب برای
فرزندانمان بپذیریم با توجه به اين که وزن
شیرخوار در حوالی 0 ماهگی و وزن گوساله
در حوالی © تا 2 هفتگی دو برابر می شود
شدت تفاوت های موجود در شیر انسان و
شیر گاو را می توان حدس زد .
صفحه 20:
۱ 01 مادر.
4 0 1 pa 40
۲ 38
صفحه 21:
۰ میزان کالری 1)()(/9782)کالری - ویتامین
eee rE a te Be kU
Scent abet Cte Ce Soe
ویتامین ا cae ae است .
صفحه 22:
و کالری افزایش بيدا مى کند 100/25
ين هاى محلول در آب بيشتر
ددر ۳ سوم en در 6 "۳۳ تا
aly ca, tl HL ODM —
صفحه 23:
صفحه 24:
9 a ei)
هستند که به آسانی توسط لیپاز به اسیدها ی
و۱7۰۳ kas".
شیر مادر لیپاز وجود دارد (علاوه بر دستگاه
كوارش ).
صفحه 25:
Fee eee Oe Tee Te eo)
0 مشر لأس ASAD A
2 نسبت چربی های اشباع نشده به اشباع شده در شیر مادر
0و در شیر گاو 4 است.
9
eee کار
عع ون
صفحه 26:
9 چربی های شیر مادر نه تنها منبع انرژی و حامل ویتامین های
محلول می باشند بلکه در تکامل سیستم عصبی مرکزی نقش
اصلی را به عهده دارند.
- پروستاگلاندین موجود در شیر مادر درسلامت مخاط روده
های شیر خوارنقش موثری دارد(آثارپروستاگلاندین در گردش
خون موضعی - ترشحات معدی و سایر مخاطها- تعادل ۱
آلکترولیت ها - جذب روده ای- ترشح آنزیم های گوارشی و
آثر حفاظتی در مخاط های گوارش بر علیه سموم موضوع ۲
بررسی های عدیده ای در سال های اخیر بوده و همجنان ادام
دار د)
((تا كنون هيج نوع شير خشکی که حاوی پروستاگلاندین باشد a
بازار عرضه نشده است )) ۱
صفحه 27:
0- لاکتوز کریوهیدرات ت که در شیر انسان
بیشتر از سایر حیوانات و
سر لاکتوز شیرپستاندا تکامل مغزی آنان
بطه مستقیم وجود دارد
io لاکتوز در شیر صدو در آغوز
spar eS TIS گرم درصد است
لاکتوز شیر مادر/(8۳0 ترژی شیرخوار را
6 لاکتوز باعث رشد لاكتوب
9- نوزاد از بدو تولد قادر به كتوز مى باشد.
صفحه 28:
هم هم
a لا ats
coe 2 رو =O te
ee
4 پروتتین شیر از کازئین و Cau oat IED Rey
©- کازئین از مولکول درشت تشكيل شده و هضم و جذب
آن مشکل بوده و متابولیسم آن به انرژی فراوان نیاز دارد
- رس|()دارای مولکول های ریز بوده و هضم و جذب آن
آسانتر است
سرد شیر مادر 00 و در شیر گاو 00 است
Cusaia co 00
صفحه 29:
0. میزان پروتئین توتال شیر گاو بیشتر بوده ولی کیفیت و جذب
پروتئین شیر مادر بهتر است .
0 اسیدهای آمینه ای که در شیر مادر موجودند ولی در شیر
اكاو وجود ندارند عبارتند از: سيستين - تورين ( سيستين براى
رشد جسمى و تورين براى رشد مغزى ضرورى است )
2 ميزان بروتئين هاى موجود در كلستروم سه برابر شير
رس لس
صفحه 30:
2-00 و بتامین ها gine Of *
0 ویتامین 269 در شیر مادر بیشتر از شیر گاو
است( در آغوز 0 برابر شیر رسیده است بر
0 ویتامین 6۶ ح به ميزان زياد در شير ملا , .
وجود دارد
© ويتامين 20 در شیر مادر ©© واحد دراي
لیتر است J
صفحه 31:
۴ ويتامين 26 در شیر مادر وجود دارد و جذب آن هم
بسیار خوب است اما به علت مصرف حجم کم شیر در
روزهای اول تولد مقدار آن کافی نیست
©- ویتامین ها ی محلول در شیر مادر کافی است
© ۷00<)شیرمادر خیلی کم است اما دسترسی به آن با
tata ees ی
م ۰ غلظت اکثر مواد معدنی در شیر مادر ( — cal
iui = منیزیم سروعه بتاسيم - فلورايد)ئحت تأثير رذيم
غذایی مادر است.
صفحه 32:
عوامل سلولی موجود در شیر مادر
-1گلبول های سفید:
گلبول های سفید که در1ccکلستروم 1 10
گلبول سفید وجود دارد که 20تا % 30آنها
Tو Bلنفوسیت هستند و 40تا % 60آنها
نوتروفیل بوده و بقیه ماکروفاژها هستند که موجب
ترشح لیزوزیم -الکتوفرین –انترفرون و
S.I.G.Aمیباشد.
-2ایمنوگلوبولین ها:
وجود دار
-1انواع ایمنوگلبولین ها به مقدار زیاد در شیرمادر و کلستروم
بطوریکه میزان آنها در شیر مادر از سرم بیشتر است( نسبت 3
)
2
-2میزان IGAکلستروم تا 20برابر میزان آن در خون مادر است
-3میزان SIGA 1234میلی گرم در صد
-4میزان IGM61میلی گرم در صد
-5میزان IGA 10میلی گرم در صد
ظرف روزها ی بعد از تولد کاهش می یابد.
• مهم ترین نقش ایمنی بخش کلستروم ناشی
ازSIGAاست این ایمنوگلوبولین در
مجاورت آنزیم های گوارشی تخریب نمی
شود و از آنجا که مخاط های نوزاد در
هفته های اول زندگی قادر به ترشح
SIGAنیست وجود این ایمنوگلوبولین
در شیر مادر و انتقال آن به نوزاد و برای
سالمت مخاط های دستگاه گوارش نوزاد و
• برای حفاظت در مقابل میکروارگانیسم های
مختلف از جمله E.coliسالمونال – شیگال-
استرپتوکوک – استافیلو کوک – پنوموکوک –
روتاویروس وویروس پولیو با اهمیت است .
SIGAدر 4-6هفته اول تولد در روده
تولید و در شیر مادرخواران در روده آنها وجود
دارند.
-3لیزوزم :Kysozom
یک آنزیم شناخته شده ضد میکروب
است و میزان آن در شیر مادر تا
500برابر شیر گاو است –
بطوراختصاصی روی میکروب ها
-E.coliسالمونال و شیگال و بسیاری
از ویروس ها موثر است .
میزان آن در طول شیردهی
افزایش می یابد و حداکثر آن
حوالی 6ماهگی است – عمل
آن تجزیه و تخریب جدار سلولی
باکتری است .
-4الکتوفرین :
یک گیکوپروتئین است بمقدار
زیاد در شیر مادر وجود دارد
و شیر گاو ندارد.
اثرات الکتوفرین :
-1اثر باکتریو استاتیک روی E.coli
-2اثر باکتریواستاتیک روی استرپتوکوک موتان /
کرم خوردگی دندان/
-3اثر باکتریو استاتیک روی کاندیداآلبیکانس
الکتوفرین با کمک SIGAیک عامل فعال بر علیه
E.coliاست.
• اگر الکتوفرین با آهن اشباع شود از میزان ایمنی بخش آن
کاسته میشود به همین دلیل در صورتی که نیاز به آهن
نباشد نباید در شیر مادر خوار تجویز شود .
:فاکتور بیفیدوس 5-
یک پلی ساکارید محتوی ازت است و دارای خواص
زیر می باشد.
-1موجب رشد الکتوباسیکوس در روده می شود و تولید
اسیدالکتیک می کند و PHمحیط روده را کاهش می دهد.
-2سبب ایجاد PHاسیدی در روده و موجب مهار رشد
میکروب ها در کودکانی که شیر گاو می خورند روده آنها
با میکروب های بیماری زا گلونیزه می شود .
-3باال بودن الکتوز شیر مادر و PHاسیدی موجب تشدید
فعالیت فاکتور بیفیدوس می شود.
-6اختصاصات ضد
آلرژی :
• در شیر خوارانی که از شیر گاو تغذیه
می کنند شیوع آلرژی به پروتئین شیر
گاو بیشتر است و در حدود %7
می باشد و اگر سابقه فامیلی نیز وجود
داشته باشد شیوع بیشتر است.
پروتئین های مسئول آلرژی عبارتند از :
-1کازئین
-2الکتالبومین
-3الکتوگلوبولین
-4آلبومین سرم گاو
• هنوز آلرژی به شیر مادر در دنیا گزارش نشده است.
• در شیر خشک علیرغم کاهش میزان مواد آلرژی زا با
توجه به مقدار زیاد خورده شده باز هم آلرژی مشاهده می
شود.
-7سایر عوامل ایمنی زا :
• در کلستروم شیر مادر عوامل ایمنی بخش زیادی
وجود دارد که با پیشرفت تکنولوژی پیوسته به
وجود آنها پی برده می شود در حال حاضر
آنتی بادی ها ی اختصاصی بر علیه :
کوکساکی -اکو -پولیو – انواع استافیلوکوک –شیگال – سالمونال – کلستریدیوم تتانی – دیفتری –
پنوموکوک – وبا – -E.coliدر شیر مادر مشخص
شده است .
•اثرات پیشگیری کننده و
درمانی شیر مادر در
مورد N.E.Cبه اثبات
رسیده است .
-8کمپلمان :
• با غلظتی برابر سرم در آغوز وجود دارد
ولی بتدریج کاهش یافته بطوریکه در شیر
رسیده به میزان %5تا %10میزان
سرمی می رسد ایمنوگلبولین های موجود
در شیر مادر فعال کننده C3هستند .
• Epithelial Growth Facto
موجود در شیر مادر نقش تسریع در بهبود
مخاط روده را دارا است.
نقش درمانی شیر مادر در اسهالهای
طوالنی احتماال” مربوط به این فاکتور است .
-9فاکتور متصل شونده به ویتامین :B12
• -E.coliبا کتریوئیدها برای رشد خود احتیاج
به VitB12دارند در شیر مادر پروتئین اشباع
نشده ()VitB12 B.Fوجود دارد که VitB12
را جذب کرده آن را از دسترس میکروب ها
خارج می کند .
جنبه های تغذیه ای شیر مادر:
-1اگر منابع غذایی زمانی بتوانند دقیقا”
محصولی مشابه شیر مادر به دنیا عرضه کنند
چنین پیشرفتی قابل مقایسه با کشف آنتی
بیوتیک ها خواهد بود.
-2شیر مادر همه مواد مغذی مورد نیاز
شیرخوار را با نسبت های صحیح همراه با
مواد ایمنی بخش در اختیار او قرار می دهد .
-3شیر خشک ها معموال” از شیر گاو
تهیه می شوند و اختالفات بیوشیمیایی و
ایمونولوژیک آنها با شیر مادربحدی
است که علیرغم کوشش های انجام شده
و با وجود تکنولوژی پیشرفته صنایع
بی
غذائی شیر مادر همچنان
همتا و بدون جانشین باقی مانده است.
- 4از آنجا که شیر هر پستانداری مناسبترین غذا
برای شیرخوار همان پستاندار است چگونه می
توانیم شیر گاو را به عنوان غذای مناسب برای
فرزندانمان بپذیریم با توجه به این که وزن
شیرخوار در حوالی 5ماهگی و وزن گوساله
در حوالی 6تا 7هفتگی دو برابر می شود
شدت تفاوت های موجود در شیر انسان و
می توان حدس زد .
شیر گاو را
مراحل تغییرات در شیر
مادر:
-1کلستروم
-2شیر انتقالی
-3شیر رسیده
-1کلستروم :
• شیر روز اول تا هفتم تولد است – حجم کمتر
از شیر رسیده و حدود cc60تا cc220در
روز است.
• میزان کالری cc100/67کالری -ویتامین
– Aسدیم – پتاسیم -کلراید بیشتر است .
• ایمنوگلوبولین – پروتئین – مواد معدنی –
ویتامین های محلول در چربی بیشتر است .
-2شیر انتقالی :
• از روز 7-10تولد تا 6هفتگی است
• غلظت ایمنوگلوبولین ها کاهش می یابد ولی الکتوز –
چربی و کالری افزایش پیدا می کند cc100/75
کالری
• ویتامین های محلول در آب بیشتر است
• حجم شیر مادر در ماه اولcc600در 24ساعت
– در ماه سوم cc700تاcc750و در 6ماهگی تا
مواد موجود در شیر مادر:
-Aچـــربــــــــی:
-1مهم ترین منبع انرژی است – در ساعات مختلف
شبانه روز متغیر است کمترین مقدار 6صبح و
حداکثر آن در 2بعد از ظهر است
- 2در هر وعده شیر خوردن قسمت اول چربی
کمتر و بیشترین مقدار اواخر شیر خوردن است
- 3تری گلیسیریدها مهم ترین چربی شیر مادر
هستند که به آسانی توسط لیپاز به اسیدها ی
چرب آزاد و کلسترول تبدیل می شوند – در
شیر مادر لیپاز وجود دارد (عالوه بر دستگاه
گوارش ).
- 4چربی شیر مادرانی که نوزاد نارس بدنیا
می آورند تا %30بیشتر است.
-5میزان و نوع چربی مصرف شده در رژیم
غذایی مادر بر ترکیب چربی شیرا وموثراست
-6میزان کلسترول شیر مادر از شیر خشک بیشتر است و
نمی
با تغییر رژیم غذائی مادر تغییر در مقدار آن ایجاد
شود.
-7نسبت چربی های اشباع نشده به اشباع شده در شیر مادر
1و در شیر گاو 1است.
2
-8میزان اسید لینولئیک شیر مادر 7-8برابر شیر گاو
است که در رشد مغز نقش دارد در شیر مادر اسید
آرشیدونیک وجود دار که اسید چرب ضروری است و
کمبود آن باعث بروز درماتیت – ترمبوسیتوپنی – تاخیر
رشد و ابتالء بیشتر به عفونت ها را سبب می شود .
-9چربی های شیر مادر نه تنها منبع انرژی و حامل ویتامین های
محلول می باشند بلکه در تکامل سیستم عصبی مرکزی نقش
اصلی را به عهده دارند.
– 10پروستاگالندین موجود در شیر مادر درسالمت مخاط روده
های شیر خوارنقش موثری دارد(آثارپروستاگالندین در گردش
خون موضعی – ترشحات معدی و سایر مخاطها– تعادل
الکترولیت ها – جذب روده ای– ترشح آنزیم های گوارشی و
اثر حفاظتی در مخاط های گوارش بر علیه سموم موضوع
بررسی های عدیده ای در سال های اخیر بوده و همچنان ادامه
دارد)
((تا کنون هیچ نوع شیر خشکی که حاوی پروستاگالندین باشد به
بازار عرضه نشده است ))
=Bالکتوز
-1الکتوز کربوهیدرات عمده شیر است که در شیر انسان
بیشتر از سایر حیوانات وجود دارد.
-2بین الکتوز شیرپستانداران و درجه تکامل مغزی آنان
رابطه مستقیم وجود دارد.
-3میزان الکتوز در شیر گاو 4گرم درصدو در آغوز
7/5گرم درصد و در شیر رسیده 1/7گرم درصد است
.
-4الکتوز شیر مادر %40نیازهای انرژی شیرخوار را
تامین می کند
-5الکتوز باعث رشد الکتوباسیلوس می شود
-6نوزاد از بدو تولد قادر به هضم الکتوز می باشد.
=Cپروتئین :
-1پروتئین شیر از کازئین و Wheyتشکیل شده است
-2کازئین از مولکول درشت تشکیل شده و هضم و جذب
آن مشکل بوده و متابولیسم آن به انرژی فراوان نیاز دارد
Whey -3دارای مولکول های ریز بوده و هضم و جذب آن
آسانتر است
Whey-4در شیر مادر 80و در شیر گاو 60است
Casain
20
40
-5میزان پروتئین توتال شیر گاو بیشتر بوده ولی کیفیت و جذب
پروتئین شیر مادر بهتر است .
-6اسیدهای آمینه ای که در شیر مادر موجودند ولی در شیر
گاو وجود ندارند عبارتند از :سیستین – تورین ( سیستین برای
رشد جسمی و تورین برای رشد مغزی ضروری است )
-7میزان پروتئین های موجود در کلستروم سه برابر شیر
رسیده است.
=Dویتامین ها و مواد معدنی :
-1ویتامین =Aدر شیر مادر بیشتر از شیر گاو
است( در آغوز 2برابر شیر رسیده است
-2ویتامین = Eبه میزان زیاد در شیر مادر
وجود دارد
-3ویتامین =Dدر شیر مادر 25واحد در
لیتر است
-4ویتامین =Kدر شیر مادر وجود دارد و جذب آن هم
بسیار خوب است اما به علت مصرف حجم کم شیر در
روزهای اول تولد مقدار آن کافی نیست
-5ویتامین ها ی محلول در شیر مادر کافی است
VitB12 -6شیرمادر خیلی کم است اما دسترسی به آن با
وجود فاکتور ویژه انتقال دهنده افزایش می یابد
-7غلظت اکثر مواد معدنی در شیر مادر ( کلسیم – آهن
فسفر -منیزیم –روی -پتاسیم – فلوراید)تحت تاثیر رژیمغذایی مادر است.
پایان